Tillbaka

Bättre bilder med mobilen

Kulturkoll
Våra kära mobiler gör att vi fotograferar som aldrig förr. Bilderna blir ofta blir fantastiskt bra, men med några små tips kan de bli ännu bättre. Här är fotografen och journalisten Per Westergårds tips.

Egentligen är det väldigt enkelt. Ta fram mobilen, leta fram kamera-appen och tryck av. Men det går att göra mycket mer för att få än mer oförglömliga bilder.

Först av allt: Vill du utvecklas som mobilfotograf är det bra att tänka som en proffsfotograf. En sådan vet att det är svårt att fånga den perfekta bilden. Därför: Ta i stället massor av bilder och välj sedan i lugn och ro ut den som är bäst.

En proffsfotograf tar även bilden från olika vinklar. En porträttbild i grodperspektiv blir kanske roligare samtidigt som en bild där den du fotograferar tittar djupt in i kameran kan skapa en känsla av närhet. Frågan för dig blir alltså vad din bild ska säga. Inget är rätt, inget är fel.

FÖR ATT BLI en verkligt bra fotograf måste du lära dig att bli uppmärksam på ljuset. Testa gärna att ta bilder av samma motiv vid olika tillfällen och vid olika ljusförhållanden. Sannolikt kommer du att upptäcka att de bilder där ljuset kommer rakt bakifrån dig ger en platt och tråkig bild medan ett sidoljus skapar skuggor som hjälper dig att måla fram motivet. Rent motljus kan bli fantastiskt men är samtidigt svårt att få till med en mobilkamera. Här är en traditionell systemkamera fortfarande överlägsen.

Även tiden spelar roll. Mitt på dagen blir bilderna ofta hårda och kalla medan morgon- och kvällsljus ger dig varma färger och mjuka skuggor. Tänk även på kompositionen. Konstnärer talar ofta om det gyllene snittet och med det menas att huvudmotivet ska placeras lite vid sidan om mitten. Det får gärna finnas linjer i bilden, de hjälper ofta till att skapa det djup som behövs för att ett foto ska kännas levande.

 

LINJER. Linjerna hjälper till att skapa det djup som behövs för att ett foto ska kännas levande.

 

VILL DU HA en ljusare eller mörkare bild kan du reglera det genom att skrolla på skärmen till dess solsymbolen kommer fram. Dra solen uppåt för mer ljus, nedåt för en mörkare bild.

En av de roligaste funktionerna på moderna mobiler är porträttläget. Använd det när du vill ha en lite suddig bakgrund på en porträttbild. Testa även om den bild du har tagit blir bäst i färg eller svartvitt. Lek även med det panoramaläge som finns i de flesta mobilkameror. Genom att svepa kameran från vänster till höger kan du få bilder som verkligen sticker ut åt båda håll, ibland blir det fantastiskt och ibland förfärligt.

Men om du försöker tio gånger och får till en bild som är lyckad är det ur en proffsfotografs perspektiv riktigt bra.

Om du ska fånga ett motiv som kommer som en snigel men försvinner som en blixt gäller det att du kan hantera de funktioner som finns. En av de viktigaste är att på flertalet mobiler kan du ta bilden genom att använda den knapp som du annars använder för att öka ljudvolymen.

För säkerhets skull bör du dessutom spara dina bästa bilder på minst två olika ställen. Har du dem bara i mobilen är risken stor att de en dag kommer att försvinna.

  

Tio tips för bättre bilder

1. Putsa linsen

Låter löjligt enkelt men faktum är att många bilder blir mjölkiga och suddiga bara för att linsen är smutsig.
2. Ställ in skärpan där du vill ha den
Mobiler är bra på att hitta huvudmotivet, men om du vill ha skärpan någon annanstans än där kameran tror att den ska ligga är det bara att klicka på skärmen där du vill att fokus ska vara.
3. Fundera på vad du vill visa
Tänk på vad du tittar på och vad bilden försöker visa. Men även på vad du inte vill ha med. Försök att hitta en vinkel som gör att du slipper distraherande bakgrundselement. Ska du fotografera en vy är det bra att rama in motivet med något som finns i förgrunden.
4. Komponera bilden
Testa att placera det som är mest intressant i bilden lite vid sidan om centrum. Det är även bra om du kan hitta linjer i motivet som leder betraktarens blick rätt. Men tänk också på att en välkomponerad bild inte är allt. Det är bara den som ibland bryter mot reglerna som kan skapa verkligt unika bilder.
5. Lär dig att se och använda ljuset
Det är ljuset som gör bilden. Testa att fotografera samma motiv under olika ljusförhållanden så lär du dig snabbt att förutse hur resultatet ska bli.

6. Blixt är bra att ha men gör sällan bilden perfekt
Ibland är det nödvändigt att använda blixt för att få en bild, men resultatet blir inte alltid så bra. Ofta är naturligt ljus bättre men för att resultatet ska bli bra när det är mörkt kan du behöva ta stöd för att inte bilden ska bli oskarp.
7. Använd porträttläget
Har din mobil funktionen porträttläge bör du testa det. Då blir bakgrunden oskarp, vilket i sin tur hjälper dig att lyfta fram personen i bilden.
8. Panoramabilder
En annan rolig funktion på många mobilkameror är möjligheten att ta panoramabilder. Otroligt enkelt och resultatet blir ofta förbluffande bra.
9. Plåta, plåta och plåta mer
Det bästa, och kanske det enda, sättet att bli en bättre fotograf är att fotografera massor, och sedan se kritiskt på de egna bilderna. Fundera på varför vissa bilder blir bra och andra trista.
10. Bildbehandling
Många bra bilder blir ännu bättre om du fixar till dem lite lätt efteråt. Enkla, men rätt begränsade, förbättringar kan du göra direkt i mobilen – som att ändra kontrasten, justera färger eller göra bilden ljusare. Vill du bli en avancerad mobilfotograf finns det bildbehandlingsprogram som gör storverk. De är inte alltid helt lätta att komma i gång med men är rätt roliga att använda.

 

TEXT OCH FOTO: PER WESTERGÅRD