Fest och förbud i världsstaden Singapore
Nere vid kanalen finns en varningsskylt för stingrockor. Och en annan som förbjuder besökare att mata uttrar. Inte för att det finns vare sig stingrockor eller uttrar i sikte, men ifall att. På andra håll förbud mot att äta durian eller flyga drake. Gärna med tillhörande information om vilka drakoniska böter som väntar annars.
Singapore har ett rykte om sig att vara just ett förbudssamhälle, med regler och föreskrifter för det mesta som gör livet roligt. Samtidigt har det varit ett framgångsrecept alltsedan självständigheten 1965. I dag är landet ett av världens rikaste, och en rik smältdegel för människor med alla möjliga olika sorters etnisk och social bakgrund.
– Alla är verkligen med och samarbetar här. Det är kanske annorlunda jämfört med motsättningarna som man har i väst. Sådant är inte en del av kulturen här, säger Erik Gerard l’Heureux, arkitekt och forskare från USA vid National University of Singapore.
Därmed blir det rimligen lättare att leva med många människor från så vitt skilda kulturer på en så liten yta. Singapore är en av världens mest tättbefolkade stater, med 8 228 invånare per kvadratkilometer, att jämföra med Sveriges blygsamma 25 invånare per kvadratkilometer. Singapore benämns därför, likt bland annat Monaco och Hongkong, som en så kallad stadsstat.
EXEMPEL PÅ DEN interkulturella harmonin syns lite varstans. Ta bara kvarteren runt Arab Street och Haji Lane. Här samsas muslimska moskéer med kristna kyrkor, buddistiska tempel och hinduiska helgedomar, alla på bara några hundra meters avstånd från varandra. Som det kinesiska Buddha Tooth Relic Temple, där en av Buddhas tänder ska finnas bevarad. Eller Sri Mariamman-templet, där Vishnu, Kali och alla de andra indiska gudarna trängs med varandra på det enormt utsmyckade gopuram-tornet.
Inte bara andlig spis erbjuds förresten i detta område. Hos Shamini Ishwara Dass på baren 3 of Cups kan man både beställa en tarotkortsläsning och något att dricka. Också i närheten finns smyckes- och heminredningsbutiken Hygge, med danskinspirerat mys och snygga designprodukter.
LÄNGRE BORT, på Meomi Café, är det kaffe, te och gos med katter som står på menyn. Särskilt när besökarna svänger en pinne med en liten pälstofs längst ut vaknar kissarna till och börjar leka med oss.
När hungern smyger sig på är det nära till i princip vilken sorts mat man än är sugen på. På restaurang I am … serveras holländsk mat, inklusive bitterballen, pommes frites med majonnäs och mycket annat. Vi testar en smaskig burgare med restaurangens egenmalda kött.
När kvällen väl kommer måste vi självklart också testa en Singapore Sling på legendariska Raffles Hotel. Man bör förbereda sig på kö, men väl inne är servicen snabb och signaturdrinken perfekt. Och som på kanske det enda stället i Singapore får man på Raffles skräpa ned och slänga nötskal på golvet!
EN HELT CENTRAL plats i Singapore är området Bayfront, beläget vid en vik som går in från Singaporesundet intill. Här ligger alla de ikoniska byggnadsverken som Singapore blivit känt för, inklusive casinohotellet Marina Bay Sands med sina tre böjda skyskrapor. Högst uppe ligger ett utsiktsdäck som en väldig surfingbräda – entrén går på motsvarande 200 kronor.
Intill ligger det udda Art Science Museum, med en spännande blandning av just konst och vetenskap, inklusive olika VR-upplevelser och utställningar.
LÄNGRE UT MOT kusten tar de häftiga Gardens by the Bay vid. Det är en vidsträckt park med olika tropiska träd och växter, inklusive de konstgjorda så kallade ”Supertrees” i metall. För en entréavgift om strax över 100 kronor kan man åka hiss upp till trädtopparna och gå på spänger ovan trädgårdarna.
I samma område ligger också två stora glasglober, Flower Dome och Cloud Forest, som båda erbjuder härliga vandringar bland uppbyggda planteringar. Flower Dome har fokus på blommor, medan Cloud Forest förmedlar lukter, ljud och synintryck som om man befann sig i skogen.
Just grönska i olika former syns faktiskt nästan överallt i lilla stadsstaten Singapore. Hotell som Parkroyal on Pickering eller Oasia är helt överväxta av prunkande planteringar, och redan på Changiflygplatsen möts man av det monumentala inomhusvattenfallet Jewel.
– Det har blivit en del av vår nationella identitet och kultur. Singapore är känt över hela världen som en trädgårdsstad, en ”stad i naturen”, och folk är stolta över det, säger James Wright, designchef vid Singapores parkmyndighet National Parks Board.
Vi träffar honom på ett grönområde centralt i staden. Han berättar att de många parkerna har kommit till genom initiativ från Singapores tidigare starke man Lee Kuan Yew, som ville skapa en vackrare och mer attraktiv livsmiljö samtidigt som det skulle bidra till att överbrygga klassklyftor.
– Han förstod att grönska kan bidra till social utjämning. Parkerna blir en neutral yta där människor från olika social och etnisk bakgrund kan träffas.
Samtidigt, bör förstås tilläggas, lät regeringen alltså instifta massor av lagar för att upprätthålla denna sociala och etniska samlevnad. Å andra sidan blir det också en rolig turistaktivitet att gå runt och plåta förbudsskyltar i Singapore!
Text och foto: Joakim Rådström
Singapore – modern stat med gamla anor
Dagens självständiga Singapore utropades först 1965, efter att ha varit i förbund med Malaysia i norr och dessförinnan under brittiskt kolonialstyre sedan 1819. Även portugiser och holländare härjade i området, lockade till platsen av det strategiskt viktiga läget för handel vid sundet nedanför.
Genom åren har Singapore samlat människor från alla världens hörn, inkluderat Europa, Indien, Kina, Mellanöstern och Australien. I dag är Singapore mer än någonsin en mix av olika folkslag, samlade under en gemensam nationell identitet. Här bor cirka 5,4 miljoner invånare.