Tillbaka

Kalaha – lika enkelt som svårt

Övrigt
En näve frön och några gropar i marken. Mer behövs inte för att spela ett av världens äldsta och mest spridda strategispel.

Har du spelat kalaha? Då är du inte ensam. Kalaha är en relativt modern medlem i den familj av hundratals spel som kallas mancala och som antas ha sitt ursprung för runt 1 300 år sedan i det som i dag är Eritrea och Etiopien. Mancalaspelen kallas ibland så-spel, på grund av spelens utformning med kulor, stenar, bönor eller frön som läggs i och flyttas mellan spelplanens gropar.

Gemensamt för så gott som alla mancalavarianter är att de inleds med att de båda spelarna har ett visst antal frön (eller vad man nu använder) i var och en av sina gropar. I varje spelomgång tar spelaren alla frön ur någon av sina gropar och lägger – ”sår” – dem, ett och ett, i de följande groparna. Reglerna varierar mellan de olika spelen, men målet i så gott som alla är att tömma sina gropar och samla så många frön som möjligt i sin ”hemgrop”.

Mancalaspel spelas framför allt i Asien och Afrika, där de har samma status som schack har i vår del av världen. Det vi känner som kalaha blev populärt i USA på 40-talet och är en vidareutveckling av spelet warra, som spelades i delstaten Louisiana för drygt hundra år sedan.

Till sist: känn ingen press, men kalaha är ren matematik. Spelaren som inleder ett parti vinner ALLTID om hon eller han spelar perfekt.