Tillbaka

Lyxkänsla i hyrt hus

Resor
Egen pool, egen terrass och inga högljudda hotellgäster som förstör frukostfriden. Att hyra ett stort hus tillsammans med släktingar eller vänner ger lyxkänsla på semestern utan att det behöver kosta skjortan. Här är två familjers rapport från södra Italien.

Att kela med katten Agatha och ge henne mat ingick i överenskommelsen när vi bestämde oss för att hyra huset i bergsbyn Cicerale i södra Italien. Men vildsvinsfamiljen som dyker upp varje kväll var en överraskning. Likaså räven som kommer upp på terrassen på nätterna och äter upp kattmatsresterna. Vi är många som delar på hushållet här.

Och det är ju själva poängen. Att hyra ett hus tillsammans med släktingar eller vänner har många fördelar. Dels får man uppleva saker tillsammans, dels sparar man ofta en slant genom gemensamt boende, dels kan man avlasta varandra med praktiska saker som matlagning, städning och annat.

 

Utedusch är skönt i den italienska sommarhettan.

 

VI ÄR TVÅ FAMILJER, fyra vuxna och fem barn, som hyrt huset tillsammans. Mammorna är systrar och barnen således kusiner (och ja, vi är nära vänner även efter hemkomsten till Sverige). Italien har lockat oss med sin perfekta mix av sol och bad, samt anrik kulturhistoria och ett världsberömt kök.

Varmt väder väntades, så en swimmingpool fanns högt upp på måstelistan inför hyresperioden. Det helt ideala hade kanske varit ett hus nära en riktig sandstrand, men när vi hittade det charmiga och mycket välutrustade huset i Cicerale, i bergen strax söder om Neapel, föll valet trots allt på det. Vi kontrollerade också att det fanns utegrill, diskmaskin och tvättmaskin, eftersom vi skulle vara nio personer som skulle bo i huset i en hel vecka.

Vi hyr huset genom väletablerade Airbnb, vilket ger en trygghet när man tecknar hyresavtal och gör onlinebetalningen. Italiensemestern inleds dock med ett antal dagar varje familj för sig. Vi i familjen Rådström tillbringar flera dagar i Rom, sedan antiken kallad ”den eviga staden”. Här besöker vi Colosseum, som 2 000 år efter att det byggdes fortfarande imponerar med sin storlek och arkitektur. Man behöver inte ha mycket fantasi för att tänka sig hur gladiatorerna måste ha känt när de tvingades ut för strid på liv och död mot lejon och andra kämpar, under åskådarnas applåder och rop.

Vi kollar också in Spanska trappan och Fontana di Trevi. Men numera skulle man som turist få dryga böter om man gjorde som Anita Ekberg en gång gjorde och doppade sig i fontänen.

Extra spännande i Rom är de urgamla romerska katakomberna i San Calisto, där tusentals människor begravts genom åren, liksom den otroliga kryptan i kapucinerklostret (se faktaruta).¨

 

Lyxkänsla behöver inte kosta skjortan när två familjer delar på kostnaderna.

 

NU HAR DET blivit dags att åka söderut. Vi hämtar ut en hyrbil och styr kosan mot bergen i Kampanien och huset i Cicerale. Landet som på romartiden gav oss autostradorna har ett välutvecklat motorvägsnät, och färden tar bara en eftermiddag. Ve den som emellertid söker sig till smågatorna i närbelägna Neapel – övriga italienare menar att napolitanarna är tokiga bilförare.

Framme i huset möter oss familjen Lindberg med välkomstkramar, vin och husesyn. Allt är förberett av hyresvärdinnan, inklusive bäddade sängar och rengjord pool.

 

ENGELSKKUNSKAPERNA är ofta väsentligt sämre i Italien än i Sverige. Om man ska bo på egen hand i landet kan det därför vara bra att ta med sig en liten fickparlör, ha Google Translate nära till hands eller damma av gammal skolitalienska om sådan finns. Vi handlar flera vagnar fulla på stormarknaden i närbelägna staden Agropoli, och lyckas också göra oss förstådda över den bemannade charkdisken.

– Tutto è possibile, signore! förkunnar charkuteristen glatt när vi medelst teckenspråk och någon inlärd knackig fras lyckas fråga om han kan skiva mortadellan och prosciutton åt oss.

Att panna betyder ”grädde” (och panna cotta således ”kokt grädde”) hjälper oss när vi frågar efter panna fresca, färsk grädde. Överlag ett kul sätt att lära sig ett språk bit för bit.

På dagarna leker barnen i poolen, medan vi vuxna ger oss i kast med medhavda deckare eller somnar i solstolarna. Om kvällarna lagar vi härlig sallad med burrata och solmogna san marzano-tomater och pasta med hemgjord bolognese, eller grillar saftigt kött och salsicciakorvar. Och så vin, liksom några klassiska italienska bitters, som Aperol eller alkoholfria Sanpellegrini, som svalkar fint tillsammans med mycket is i den värsta värmen.

Utflykterna går till närbelägna sandstränder och den unika askstaden Pompeji. Italien kan bli stekhett på sommaren och det gäller att planera utflykterna efter en omvänd väderstrategi jämfört med hur man gör hemma. Mulet och småregn? Åk på stadsutflykt! Sol hela dagen? Stanna vid poolen eller uppe i bergen!

 

Räkna med en hyra på 15 000– 30 000 kronor i veckan för ett hus i södra Europa.

 

EN AV DAGARNA promenerar vi tillsammans till själva byn Cicerale uppe i bergen. Här lyckas vi utbyta några fraser med en grupp äldre damer, som med värme och glädje visar upp den lokala kyrkan för oss.

– Ma non ci sono negozi qui – det finns inga butiker här, klagar en av kvinnorna för oss.

Många byar i Italien är rika på vackra, urgamla miljöer och en likaledes åldrande befolkning, men desto fattigare på service och yngre människor. På torget sitter en ensam farbror och filosoferar. En viss melankoli infinner sig omgående: den enes semesterort är den andres barndom, uppväxt och hela liv.

Samtidigt är det ju en ynnest att som vi få dela någon annans vardag, om än bara för en vecka eller så. På samma sätt njuter våra båda familjer av en gemensam semester. ●

 

TEXT OCH FOTO: JOAKIM RÅDSTRÖM