Tillbaka

Öar i öster – Ta cykel, bil eller buss runt Åbo skärgård

Resor
Utanför Åbo i Finland väntar världens största skärgård med 40 000 öar. Här finns orörd natur, gamla traditioner och mysiga hotell. Det är dessutom en skärgård som är lätt att resa runt i, även med bil eller buss. Och alla talar svenska.

Vilken underbar kväll. Solen lyser in i matsalen på Hyppeis Värdshus på den vidsträckta ön Houtskär i Åbo skärgård. Utanför glöder fälten i honungstoner. De gamla båthusen och den traditionella midsommarstången skymtar bakom hörnet. Värdshusets ägare Outi Fagerlund går runt mellan borden och ser till att alla gäster är nöjda. Slutligen har hon lite tid över för att sätta sig ner och prata.

– Jag och min man upptäckte det här huset för några år sedan, berättar Outi. Det är en före detta folkskola byggd 1904 som vi lyckades köpa. Nu driver vi värdshus här och jag leder också yogakurser.

Självklart pratar Outi och jag svenska med varandra, vilket ju är språket i Åbo skärgård sedan urminnes tider. Trots detta är svenska besökare sällsynta.

– Vi har förstås många utländska gäster, men inte alls lika ofta svenska konstigt nog, påpekar Outi.

Jag har precis ätit en sagolik måltid bestående av lyxiga och genuina spanska tapas tillagade av gästkocken Patricio Saksa, till vardags kock på Elm, en av Helsingfors hetaste restauranger just nu.

– Våra matgäster bor ofta runtom i sommarhus och vi insåg att vi måste erbjuda lite variation för att de ska komma tillbaka hit flera gånger under sommaren, säger Outi.

Lösningen blev att bjuda in några av Finlands mer framstående kockar som gästkockar, en för varje vecka, och låta dem utforma varsin meny.

Det har fungerat över förväntan. Många besökare lockas hit av ren nyfikenhet. Kockarna känner sig utmanade av varandra och gör sitt allra bästa, ler Outi.

 

Lanterna är bara ett av alla bedårande skärgårdshotell i idylliska Nagu.

 

JAG BEFINNER MIG på en rundtur i Åbo skärgård, som med sina 40 000 öar är världens största. Trots storleken och antalet öar känns det väldigt lätt att ta sig runt här. Många väljer liksom jag att följa Skärgårdens Ringväg, den stora leden för turister som utgår från Åbo och går i en stor cirkel förbi de flesta av skärgårdens större ögrupper, som Iniö, Houtskär, Korpo och Nagu, innan man kommer tillbaka till Åbo.

På Skärgårdens Ringväg kan man cykla som jag, eller åka bil och motorcykel. Med ett par undantag är alla färjor längs leden kommunala och gratis. Man kan till och med åka buss hela vägen.

Min första dag i skärgården har varit innehållsrik. Jag startade i Gustavs i norra delen, tog gratisfärjan över till Iniö. I byn Norrby besökte jag det trevliga kaféet Gamla Banken och njöt av deras underbara hembakta kakor.

Sedan fortsatte jag från ö till ö. Är man van vid Stockholms skärgård och andra svenska skärgårdar upplever man lätt Åbo skärgård som märkligt oexploaterad. Det är så många öar och så få människor. Det syns inte många hus vid vattnet och det är få båtar i farlederna. Vägen ringlar fram mellan traditionella skärgårdsbyar med slitna lador och levande lantbruk. Vid kusterna finns oanvända badvikar och enstaka charmiga båthus.

Efter övernattning i en stuga på sympatiska Kittuis camping tar jag en morgonfärja från Houtskär till nästa ö: Korpo. Det blir en härlig färd med vyer ut mot ett myller av obebodda öar i solsken. Den lokala stoltheten här är stor. Houtskär har sin egen flagga och sitt eget vapen. Det har Korpo också och den avbildar givetvis en korp.

Efter en halvtimmes cykling på Korpo dyker ett stort solrosfält upp. Intill ligger Faffas, ett litet guesthouse med äppelträd i trädgården. Längre bort på samma grusväg finns hotellet Nestor med sin restaurang Back Pocket, berömd bland matälskare för sina sexrättersmåltider. Fortsätter man förbi dessa ställen kommer man till Barfotastigen, en konstvandring med ett tiotal spännande konstverk utplacerade i naturen.

 

Hotell Nestors restaurang Back Pocket på ön Korpo är berömd för sina sexrättersmenyer.

 

MITT MÅL FÖR dagen är Nagu, något av en huvudort för hela skärgården och lite skämtsamt kallad Finlands S:t Tropez för sitt breda utbud av restauranger, kaféer och butiker kring den populära gästhamnen.

I Nagus trävillor finns också en rad mysiga små skärgårdshotell. Jag övernattar på Lanterna Hotel, vilket visar sig vara ett lyckokast. I en liten gul villa från början av 1900-talet ryms bara fyra–fem rum med medaljongtapeter på övervåningen. En prydlig frukost serveras på bricka ute på glasverandan. I den vildvuxna trädgården utanför hoppar en ekorre omkring.

Det känns som att bo i en barnbok. Om jag kunde skulle jag fälla ihop hela hotellet och ge det i present till någon.

 

Korpo är en av öarna med egen flagga. En skymtar vid huset i bakgrunden.

 

STADEN NÅDENDAL blir en fin avslutning på rundturen i Åbo skärgård. När den stora turistmagneten Muminvärlden har stängt för säsongen blir det väldigt rofyllt i Nådendal och stadens egen skönhet lyfts fram med alla hundratals trähus och sjönära träpalats.

 

TEXT: ANDERS PIHL FOTO: ANDERS PIHL, VISIT FINLAND, VISIT PARGAS