Tillbaka

Recept ur Airfryer-kokboken – snabbt, hälsosamt och läckert

Recept
Airfryern har tagit för sig allt fler hem och vad passar då inte bättre än en kokbok helt baserad på mat att tillaga i den? Här kommer två recept ur Jenny Tschiesches "Airfryer-kokboken – snabbt, hälsosamt och läckert".

Adana Kebab

De här smakrika turkiska grillspetten är otroligt saftiga och passar perfekt med tzatziki och en sallad eller serverade i en wrap.

Ingredienser:

1 gul lök, grovt hackad

1 röd minipaprika eller ½ röd

paprika, grovt hackad

2 rejäla vitlöksklyftor, hackade ½ tsk chiliflakes

1 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

3 msk hackad bladpersilja

50 g ströbröd
500 g köttfärs

 

TZATZIKI

½ gurka

250 g grekisk yoghurt

1 vitlöksklyfta, finhackad 2 tsk hackad dill

2 tsk färskpressad citron havssalt, efter smak

4 PORTIONER

 

Gör så här:

Kör lök, paprika och vitlök slätt i en matberedare. Rör ner chiliflakes, spiskummin, salt och sedan persilja, ströbröd och köttfärs. Dela smeten i sex lika stora delar och forma till korvar.  Ställ i kylskåp i minst 1 timme.

     Gör sedan tzatzikin. Lägg ett hushållspapper eller en ren kökshandduk på en skärbräda och riv gurkan direkt på pappret/handduken. Täck gurkan med hus hålls­papper eller kökshandduk och vänd runt (för att få bort en del av vätskan), ta sedan bort den blöta handduken. Strö rikligt med havssalt över gurkan.

     Blanda yoghurt, vitlök, dill och citronsaft i en medel  ­ stor skål. Vänd ner gurkan i yoghurtblandningen. Rör om ordentligt och låt stå i kylskåp i minst 30 minuter.

     Förvärm airfryern till 180 °C.

     Trä upp kebaberna på var sitt grillspett av metall. Lägg grillspetten i den förvärmda airfryern och tillaga i 10–12 minuter. Vänd dem försiktigt efter halva tillagningstiden. Kontrollera att grillspetten har en innertemperatur på minst 70 °C med hjälp av en köttermometer, tillaga annars i ytterligare några minuter.

     Servera grillspetten med tzatzikin.

Cajunräkspett

De här sötsalta, kryddiga och saftiga räkorna passar perfekt som förrätt. Efter förberedelserna tar tillagningen endast några minuter.

350 g kungsräkor

MARINAD

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk oraffinerat socker

1 tsk salt

½ tsk lökpulver

½ tsk senapspulver

¼ tsk torkad oregano

¼ tsk torkad timjan

1 tsk vitvinsvinäger

2 tsk olivolja

2 PORTIONER

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. Vänd ner räkorna och täck över. Låt marinera i kylskåp i minst en timme.

Förvärm airfryern till 180 °C.

Trä 4–5 räkor på varje grillspett (de bör räcka till 4–5 spett). Lägg spetten i den förvärmda airfryern och tillaga i 2 minuter. Vänd sedan spetten och tillaga i ytterligare 2 minuter. Kontrollera att räkorna har en innertemperatur på minst 50 °C med hjälp av en köttermometer, tillaga annars i ytterligare någon minut. Servera genast.

RECEPT: Jenny Tschiesche
FOTO: Clare Winfield