Recept ur Pajer och cheesecakes och bakat i långpanna
Krispig jordnötspaj
8-10 bitar
En kombination av cornflakes och jordnötssmör gör denna söta jordnötspaj helt otroligt god. Ta en skiva som den är till fikat eller servera tillsammans med lite grädde eller en kula vaniljglass.
BOTTEN
1 ½ dl ljus sirap
2 dl jordnötssmör
1 dl grovhackade, salta jordnötter
9 dl cornflakes
TOPPING
1 dl vispgrädde
250 g hackad mörk choklad
GARNERING
½ dl salta jordnötter
Flingsalt
Gör så här
1. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund springform, 22 cm i diameter. Klä även kanterna med papper.
2. Värm upp sirap i en kastrull tills den har blivit varm och lite lösare i konsistensen.
Ta av från värmen och tillsätt jordnötssmör. Rör om till en slät smet.
3. Tillsätt jordnötter och cornflakes. Rör om tills allt har blandats.
4. Häll ut blandningen i springformen och tryck ut med en sked eller liknande till en jämn botten. Krossa gärna cornflakesen så att bottnen blir stabil. Ställ in i kylen medan du gör toppingen.
5. Värm upp grädden i en kastrull och tillsätt chokladen. Ta av från värmen och låt chokladen smälta under omrörning.
6. Häll chokladen över bottnen och toppa med jordnötter och lite flingsalt. Låt pajen stelna i kylen.
Blåbärskaka
ca 25 bitar
När pappa i min barndom kom hem från skogen med hinkarna fulla av blåbär visste jag att det vankades blåbärskaka. Denna kaka har alltså hängt med mig länge och ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Så självklart hade den en given plats i denna bok!
50 g färsk jäst
(eller 1 påse torrjäst, 12 g)
100 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
1 ägg
12 ½ dl vetemjöl
TOPPING
16 dl blåbär (färska eller frysta)
ev 1 msk potatismjöl
PENSLING OCH GARNERING
1 ägg
Strösocker
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli ljummen, max 37 grader om du använder färsk jäst. Använder du torrjäst blandas jästen ut i lite mjöl och vätskan ska vara varmare, ca 45 grader.
3. Häll vätskan över jästen och rör om tills den färska jästen har lösts upp.
4. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och lite vetemjöl i taget. Knåda degen i ca 7 minuter med maskin. Tillsätt inte för mycket mjöl utan degen ska vara mjuk och smidig.
5. Låt degen jäsa i bunken i 30–45 minuter tills den har blivit dubbelt så stor.
6. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och dela i två lika stora bitar för två stora kakor eller fyra bitar för mindre kakor.
7. Kavla ut degbitarna till rektanglar, ca ½ cm tjocka.
8. Lägg rektanglarna på plåtar med bakplåtspapper och rulla små kanter på kakorna. Tryck till lite så att de fäster.
9. Fördela blåbär på kakorna, ca 4 dl på en liten kaka eller 8 dl på en stor. Använder du frysta blåbär blandas de med potatismjöl innan de läggs på kakan.
10. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö strösocker över kanterna och blåbären.
11. Låt vila i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
12. Grädda kakan mitt i ugnen i 10–12 minuter (om du gör mindre kakor)