Tillbaka

Recept ur Smårätter med guldkant

Recept
Den här månaden kan vi dela med oss av två recept ur Catarina Königs kokbok Smårätter med guldkant. Helt perfekta att hämta inspiration från inför nyårsbjudningen eller bara en vanlig fredag? Du väljer själv.

Bild på gyozatacos med asiatisk skagenröra

GYOZATACOS MED ASIATISK SKAGENRÖRA

6 portioner, 20 minuter

6 gyozablad

raps- eller frityrolja, att fritera i

240 g skalade räkor

3/4 dl majonnäs, hemslagen eller t. ex Hellmans

1/2 tsk sesamolja

1 1/2 tsk finhackad gari (inlagd sushi-ingefära)

1 tsk hackad dill

nymalen svartpeppar

TOPPING/TILLBEHÖR

koriander

röda shisoblad

limeklyftor

Gör så här:

1. Hetta upp olja i en kastrull till 160–170 grader.

2. Ta ett gyozablad åt gången med en tång eller pincett i ena kanten.
Börja med att fritera halva cirkeln i oljan. När den har puffat upp och fått en krispig yta, efter ca 10 sek, nyp tag med pincetten i den friterade delen och fritera andra sidan. Gyozabladet ska bli format som ett tacoskal. (Har man en ställning hemma som kan vara till hjälp när man friterar tacobågar, använd den.)

 När friteringen är klar, lägg de friterade skalen på ett hushållspapper och salta lätt.

3. Lägg räkorna i en sil, låt rinna av och dutta med hushållspapper för att få bort överflödig vätska från räkorna. Hacka dem grovt.

4. Blanda samman majonnäs, sesamolja, gari och dill och vänd sedan ner räkorna. Smaka av med nymalen svartpeppar.

5. Fyll tacoskalen med den asiatiska skagenröran 15–20 min innan de ska serveras och dekorera med koriander och röda shisoblad. Lägg några limeklyftor vid sidan om, det är väldigt gott att pressa över och lyfter till-tugget ännu en nivå.

2 tips!

1. Vågar man inte fritera tacoskal kan man bara lägga ner gyozabladet i oljan som det är så puffar det upp som ett stort chips. Fritera det på båda sidor och följ beskrivningen.
2. Gyozablad finns i välsorterade matbutiker och asiatiska livsmedelsbutiker.

 

Bild på asiatisk råbiff i friterat rispapper

ASIATISK RÅBIFF MED SOJATAPIOKA PÅ FRITERAT RISPAPPER

6 tilltugg, 25 minuter

200 g oxfilé

1 msk finstrimlad salladslök
1 tsk sesamolja

3 rispapper

nymalen svartpeppar

salt

1½–2 dl rapsolja, att fritera i

SOJATAPIOKA

1 msk tapioka

2 dl vatten

1 msk ljus japansk soja

CHILIMAJONNÄS

½ dl majonnäs, hemslagen eller t.ex Hellmans

½ msk srirachasås

2–3 droppar limesaft

TOPPING

röd chilifrukt, tunt skuren koriander, tunt skuren chilirostade sesamfrön (eller vanligt rostade)

Gör så här:

1. Finhacka köttet smått eller mal i en köttkvarn.

2. Finstrimla salladslöken och vänd ner i köttet tillsammans med sesamolja, salt och nymalen svartpeppar. Smaka av och ställ svalt.

3. Koka tapiokapärlorna i vatten i en mindre kastrull i ca 10 min (beroende på storlek), tills man ser att pärlorna inte längre har någon vit kärna. Sila bort överskottet av vätska och lägg pärlorna i en liten skål. Tillsätt soja och låt dra. (Detta kan man förbereda tidigt.)

4. Blanda samman ingredienserna till majonnäsen, lägg i spritspåse och förvara i kyl.

5. Hetta upp olja i en mindre stekpanna till 155–160 grader, lägg ner rispappret och låt puffa upp. Det tar 5–6 sek i oljan för rispappret att friteras.

6. Lägg rispappret direkt på ett fat med hushållspapper och salta direkt.

7. Bryt loss bitar av det friterade rispappret, skeda på råbiff, spritsa på majonnäs och toppa med sojatapioka, tunt skuren chili, koriander och sesamfrön.

4 tips!

1. Tapioka går att koka direkt i japansk soja, men jag kokar den gärna i vatten först och låter den dra i soja efteråt.
2. Allt går att förbereda tidigt på dagen, men montera råbiffen direkt före servering! 
3. Det går lika bra att fritera wonton eller gyoza till denna rätt. 
4. Tapioka finns i välsorterade matbutiker och asiatiska livsmedelsbutiker.