Tillbaka

Sannas hundbilder är bäst i världen

Entusiast
Hon har jobbet många djurälskare drömmer om och drivs av jakten på den perfekta bilden. Nu har Sanna Sander från Olofström blivit utsedd till världens bästa husdjursfotograf.

Hon har älskat hundar så länge hon kan minnas. Under uppväxten i det lilla fiskeläget Nogersund i Blekinge knackade Sanna dörr för varje chans till en hundpromenad. Skolans håltimmar ägnades åt att lusläsa alla hundböcker på biblioteket, och mammans veckotidningar såg ut som schweizerostar efter att Sanna gått fram med saxen.

– Jag spelade in alla djurprogram på VHS, och i mina gamla fotoalbum finns inte en enda människa. De är fulla av suddiga bilder på katter, kossor, hundar och hästar, säger Sanna med ett varmt skratt.

 

Sannas azawakh Soleil står modell i vinterns sista snö. Även denna bild skickades in till den internationella tävlingen för husdjursfotografer.

 

I DAG BOR hon ”mitt ute i skogen” i Tommakulla utanför Olofström, med man, två barn, ett gäng katter och fyra hundar: de tibetanska mastifferna Ask och Embla, vinthunden Soleil och blandrasen Chibi. Sanna har en liten hundtrimsverksamhet, men det är som husdjursfotograf hon gjort sig ett namn. Hon säljer sina hundbilder till kalenderföretag i Storbritannien och USA och tar privata fotouppdrag, men beskriver arbetet mer som en livsstil som gränsar till besatthet.

– Min man kallar mig för hundextremist. Jag insåg tidigt att ett vanligt jobb inte är för mig. Jag vill kunna styra över min tid och göra något jag genuint älskar. Jag drivs av jakten på den perfekta bilden och när allt stämmer då går jag bara runt och myser, säger Sanna

En av de där perfekta bilderna tog Sanna på Soleil en solig höstdag. Den smäckra vinthunden balanserar på en hög med stockar, solen skapar precis rätt skuggor och färgerna är varma och mättade.

– Jag körde förbi den där högen varje morgon när jag skulle lämna barnen i skolan. En dag bestämde jag mig för att stanna. Soleil hoppade upp på stockarna, och redan där och då visste jag att jag tagit en unik bild, säger Sanna. Så unik att den tog henne hela vägen till guld i International Pet Photographer of the Year Awards 2023, i konkurrens med finalister från hela världen.

 

”Min lilla byracka Chibi, lycklig som alltid. Bilden är tagen i träd-gården efter ett snöfall. Som så många hundar älskar Chibi snö, så det gäller att passa på att fota när glädjen är på topp.”

 

– Jag skickade in fem bilder och vann alltså inte bara i kategorin porträtt utan hela tävlingen. Det är kul att bli uppmärksammad, men för mig är det viktigast att jag själv är nöjd med bilden.

Bilden på Soleil vann också en av klasserna i tävlingen Dog Photography Awards i höstas.

FÖRUTOM ATT fotografera sina egna hundar hittar Sanna modeller på hundutställningar runt om i landet. Hon har själv haft renrasiga hundar sedan 2007 och i den världen känner alla till Sanna och hennes fina porträtt.

– Min bekantskapskrets består i princip bara av hundmänniskor. På tävlingarna är det lätt att knyta nya kontakter och de flesta blir bara glada när jag frågar om jag får fotografera deras hundar.

 

”Elegans, skönhet, funktion och styrka. Den karaktäristiska klippningen av pudlar har en historisk funktion; pälsen klipptes kort för att inte hindra hundens rörelser i vattnet, men sparades kring bröstkorg och leder för att skydda dessa mot väta och kyla.”

 

Drömmen är att någon gång få ge ut en egen bok om hundraser och använda några av de tusentals bilder hon samlat på sig under 20 år av hundfotograferande.

– Det är lustigt, när jag plockar fram en gammal bild kan jag inte säga något om ägarna, men jag vet precis vilken hund det var, när bilden togs och var. Mina favoritraser är de som samhället anser vara svåra. Herdehundar och väktare bor i mitt hjärta!

 

Sanna Sander med de tibetanska mastifferna TamTam och Ask.

 

Sanna Sander
Ålder: 44 år.
Bor: I Tommakulla utanför Olofström.
Gör: Hundfotograf och hundtrimmare.
Familj: Man och två barn på 5 respektive 7 år.
Husdjur: Två tibetanska mastiffer vid namn Ask och Embla, en azawakh som heter Soleil, blandrasen Chibi och ett gäng katter.
Intressen: ”Jag gillar att skriva och vill gärna ge ut en hundbok.”
Instagram: Sannas hund Ask har fler följare än matte! Kolla in @sanna_sander och  
@ask_the_tibetan_mastiff.
Hemsida: sannasdd.com