Tillbaka

Spelet i din hand

Övrigt
Vem ska ta hand om middagsdisken? Vem får den sista chokladpralinen i asken? Livet är fullt av problem som kan vara svåra att lösa. Om det inte vore för sten, sax, påse.

Som med så många andra historier om spel börjar den om sten, sax, påse i Kina, där ett liknande ”handspel” var vanligt för ungefär 2 000 år sedan. Till västvärlden kom spelet via Japan i början av 1900-talet och blev snabbt populärt.

Man skulle kunna tro att det inte går att bli bra på sten, sax, påse, att spelet handlar om ren slump. Och så skulle det vara – om vi människor betedde oss helt irrationellt. Men en observant spelare kan få ett övertag genom att lära sig känna igen små gester och annat hos motståndaren. Ännu viktigare är en gnutta kunskap om spelpsykologi. En studie från amerikanska Cornell University visar att spelare tenderar att upprepa en vinnande hand, medan ett drag som man förlorat med flera gånger till slut inte kommer att upprepas. Det bästa valet, efter att ha förlorat, är därför att göra ett drag som skulle ha slagit motståndarens vinnande hand.

Och jodå, det arrangeras tävlingar i sten, sax, påse. Fjolårets svenska mästare heter Mathias Svärd och kommer från Hudiksvall.

Ur Tidningen Kombi nummer 7 2016.