Tillbaka

TÄTA BESÖK

Entusiast
Han har varit överallt i Sverige! Adam Gau älskar kartor och fick idén att besöka Sveriges alla tätorter för tio år sedan. I somras, 2 017 orter senare, gick han i mål.

”I’ve been to Reno, Chicago, Fargo, Minnesota, Buffalo, Toronto, Winslow, Sarasota, Wichita, Tulsa, Ottawa, Oklahoma, Tampa, Panama, Mattawa, La Paloma, Bangor, Baltimore, Salvador, Amarillo, Tocapillo, Baranquilla, and Perdilla,” sjöng countryartisten Lucky Starr, och sedan Johnny Cash, i låten ”I’ve Been Everywhere”. I texten nämns ytterligare 69 städer – totalt 92 platser. 
Det är ju ingenting.
Adam Gau från Falköping har besökt Sveriges alla tätorter – 2 017 stycken. Projektet har tagit honom tio år att genomföra. Men, hur började han resan, och framförallt, varför? – Jag har alltid haft ett kartboksintresse, när vi var små satt alltid min bror och jag med kartan när föräldrarna körde. Nu på kvällarna tar jag ibland fram en atlas och sitter och bläddrar. Vid ett tillfälle började jag fundera på hur många svenska städer jag varit i. Som statistiker och listnörd så hamnade jag ganska snart på SCB:s hemsida och där hittade jag listan med tätorter, berättar Adam. Han laddade ner ett Exceldokument, en lång lista med alla tätorter, det vill säga orter med minst 200 invånare, och kunde redan från start bocka av runt 300 stycken. När han sedan började göra sina första besök utifrån listan kunde han snart konstatera en sak: Det här kommer att ta tid.

– Då begränsade jag mig ett tag till att ta de större tätorterna och satte en undre gräns på 1 000 invånare. Fast då hamnade jag i dilemmat när du är ute och reser och så ligger det en tätort med 500 personer bara två mil bort, som du skulle kunna besöka när du ändå är så nära ... Så då ändrade jag mig igen: Jag kör alla, alla eller inga, säger Adam.

FALKÖPINGSBON, familjefadern och föreståndaren för Pingstkyrkans secondhand-butik gillar att bila och har besökt alla tätorterna billedes. Han har passat på att besöka vissa orter när han ändå varit på väg någonstans och gjort avstickare på småvägar. Annars har han varit systematisk och valt ut en del av landet, frågat om lov hemifrån och sen fått en vecka med bilen och tältet under semestern. – Min fru har varit mycket förstående och vet att om jag får släppas iväg några dagar så är jag en bättre version av mig själv när jag kommer tillbaka. Hon gör också saker som hon mår bra av. I en relation så måste man ge utrymme för varandras egenheter, då blir relationen bättre. Han skapade en skala med olika graderingar för sina ”besök”. Den lägsta nivån för att räknas som ett besök är att han har passerat genom tätorten med bil. Finns det ett centrum har han slagit en lov genom det. Det räknas inte att bara blåsa förbi på motorvägen. – Nästa nivå är att jag har gjort ett kortare stopp, jag har alltså klivit ur bilen, tankat, fikat eller gått in i en secondhandbutik.

Ytterligare en nivå upp är att han har genomfört en aktivitet, som att hälsa på en kompis, se en konsert eller besöka en specifik plats i orten, som ett museum. Den näst högsta graderingen är att han bott över på platsen, minst en natt. Den högsta då? – Då har jag varit folkbokförd på orten! Det är inte många av orterna som har den graderingen …

I BÖRJAN HADE Adam som målsättning att fika på varje ort han besökte och ta en bild till ett fotokollage. Men eftersom han kunde besöka tio orter på en dag gav han upp den idén ganska fort ”… inte minst av hälsoskäl …”.
Han berättar att han inte har några större komfortkrav utan gärna tältar och även har sovit i bilen. – Ett tips är boken Stuglandet som listar gratis stugor du kan bo i runt om i landet. Den har varit till stor hjälp. Det jag har lagt pengar på är egentligen bensin. Jag är ganska spartansk när jag är iväg. Men, att tälta, vakna upp, gå ner och bada och sen göra frukost en solig morgon är ju superhärligt. Naturupplevelserna jag har fått på vägen är en ren bonus. Det har blivit många mil, många intryck och tid för reflektion. Finns det något gemensamt med alla tätorter, oavsett om det är Husby i Skåne eller Molkom i Värmland?
– Ja, där det finns en tätort där bor det människor, där finns någons vardag. När du passerar en lyktstolpe på en småhusgata kanske du tänker att det är ytterligare en tråkig gata i mängden. Men för någon som bor där är lyktstolpen platsen där de väntar på bussen. Det brukar komma listor på Sveriges tråkigaste städer, vadå tråkig? För många är ju Borlänge, som brukar hamna högt på de där listorna, deras hem. Det betyder att det finns någon slags kärlek till platsen oavsett om den är tråkig och grå. Med de ögonen blir det mer spännande att tänka på hur det är för dem som bor på de här platserna, oavsett om det finns ett Lindex eller inte. Adams favorittätorter ligger i Norrlands inland, han gillar det lite ensliga, men det får inte vara för litet. Lagom ska det vara, som Ljusdal, Arjeplog eller Klövsjö. Dem han gillar minst, och som det skulle krävas en rejäl löneförhöjning för att få honom att flytta till, är den typ av bruksorter som vuxit upp runt en fabrik med ett betongcentrum.

 

I SOMRAS GICK han i mål i Repisvaara, som ligger utanför Gällivare. Den stora frågan är ju förstås, vad han ska göra nu? – Att resa lockar ju alltid. När jag åker till jobbet i Falköping och i korsningen ser skylten ”Skövde” så känns det lockande att ta vänster och bara åka iväg. Men, nästa grej jag gör kommer definitivt att inkludera familjen. Det som är skönt nu är att jag är befriad från att jaga tätorter. Nu kan jag lägga betoning på saker att se och göra, exempelvis naturupplevelser. En grej kan vara att bada i varje landskap. Jag har förvisso redan gjort det, men inte ihop med familjen.