Tillbaka

TV-ARKEOLOGEN – på spaning efter den tid som flytt

Entusiast
Har du sökt på ett klipp ur den svenska tv-historien på Youtube är sannolikheten stor att det är Rosa Mannen som har lagt upp det. I 20 år har han gått igenom tusen och åter tusen videokassetter i jakten på guldkorn från förr, ivrigt påhejad av sin stora följarskara.

Om du har en inspelning av Melodifestivalen 1973 och skickar den till Rosa Mannen skulle du göra honom mycket, mycket glad. Efter att ha sett tusentals hemmainspelade videoband är det fortfarande hans heliga graal. Programmet finns inte någonstans.

– Det är första gången Abba är med och framför låten ”Ring ring”. Ted Gärdestad är också med. Men tyvärr är programmet raderat ur SVT:s arkiv. Det sändes inte heller på radio. Det enda som finns kvar är några svartvita bilder, berättar han.

Rosa Mannen, eller Daniel Johansson som han egentligen heter, förklarar att möjligheten för svenska hushåll att själva spela in program på tv kom först några år senare med intåget av VHS och Betamax-bandspelarna. Men, det fanns faktiskt ett annat format redan i början av 1970-talet, som hette VCR.

– Det finns alltså en liten chans att någon kopierat över Melodifestivalen från VCR till VHS. En liten chans …

 

Daniel Johansson ägnar två–tre timmar per dag åt att gå igenom gamla videoband.

 

 

DANIEL HOPPAS och det är lite det som driver honom, hoppet att hitta bra klipp ur den svenska tv-historien. Han går igenom gamla videokassetter av olika format och när han hittar ett klipp, som ”Trafikmagasinet Special: Tyska bilars säkerhet” från 1992, ”Plus: Korvtest” från 1998 eller varför inte när Marie Fredriksson sjunger ”Tro” på Guldbaggegalan 1997, digitaliserar han det och lägger ut det på sin egen kanal på Youtube. Där kan hans 42 000 följare, eller vem som helst som söker på till exempel ”Danskurs på Bottis” från 1991, se härligheten.

– Motivationen är att hitta guldkorn ur tv-historien som ingen känner till eller som folk glömt bort. Men det behöver inte heller vara något som visats på tv. Jag fick till exempel ett videoband från Skara Sommarland och deras talangjakt 1984 som The Pinks vann. Det lade jag upp två låtar från. Allt som är intressant och som jag inte hamnar i trubbel för lägger jag upp, berättar Rosa Mannen.

Han har dock hamnat i trubbel. Två gånger har kanalen stängts ner av upphovsrättsliga skäl. Bägge gångerna har Rosa Mannen kommit tillbaka efter att ha tagit bort de aktuella klippen, men också för att det har skett en namninsamling bland hans stora antal följare. Något han är mycket tacksam för, han har nämligen hållit på ett tag och samlingen klipp är stor. Det första klippet han publicerade på internet som sitt alter ego Rosa Mannen var 2004, ett inslag från 1998 ur TV3:s nyheter om Hells Angels.

– Dokumentärer är det roligaste att lägga upp, det brinner jag mest för, gärna en som ingen kommer ihåg eller som få har spelat in. Känslan när jag hittar ett klipp är lite som att hitta en diamant, om man var diamantletare. Det är också extra kul att veta att det är tusentals personer som kommer att se klippet.

Daniel förklarar att han hela sitt liv har varit intresserad av att spara på saker som är flyktiga.

– När jag var liten på 1980-talet spelade jag in många radioprogram som jag kunde lyssna på hur många gånger som helst.

Hans familj var sena att skaffa VHS-bandspelare, så han åkte till sin morfar och spelade in klipp från kanaler som MTV, Super Channel och Sky Channel.

– Jag samlade på mig massor av band, trots att vi inte hade någon videobandspelare. När vi väl skaffade en började jag nästan maniskt att spela in och spara för framtiden. Men jag hade inte tid att titta på allt, jag var för upptagen med att spela in.

 

Daniel har alltid varit intresserad av att spara på saker som är flyktiga.

 

 

FÖR 20 ÅR SEDAN skaffade han utrustning för att kunna digitalisera inslagen och därmed kunna lägga upp dem på internet – ett utmärkt lagringssätt som dessutom gör det möjligt för fler att se inslagen. Daniel är ett stort fan av loppmarknader där han hittar en del VHS-kassetter. Men de allra flesta banden får han genom folk som kontaktar honom. Det handlar inte om något enstaka band, nej, hans senaste leverans kom från Stockholm hem till honom i Trollhättan och bestod av 2 000 kassetter. Och inom kort ska han till Örebro för att hämta hem en samling av 4 000 VHS-band och 800 Betamax.

– På 20 år har jag nog fått mer än 40 000 kassetter. Just nu har jag 300–400 band hemma som jag inte har gått igenom än.

 

UTÖVER MELODIFESTIVALEN 1973 finns det en annan helig graal Rosa Mannen är på jakt efter: den tecknade serien Simpsons – på svenska!

– 1993 sändes sex avsnitt som var svenskdubbade, det är något som många letar efter. För två, tre år sedan fick jag napp, efter en matinéfilm på TV3 låg ett halvt avsnitt.

Han lade upp klippet på sin Youtubekanal och även om det bara var ett halvt avsnitt fick det enorm spridning när folk delade klippet i sociala medier.

– Det är ett av mina roligaste fynd. Hur det lät när Homer och Marge pratar svenska? Helt galet, inte konstigt att de lade ner den dubbade versionen efter bara sex avsnitt.

Daniel uppskattar att han lägger två, tre timmar om dagen på att gå igenom band – han snabbspolar en del – och att digitalisera dem.

– Det är sällan jag hittar något som spelats in efter 2004. Jag har hittat något klipp från 2013 med det är väldigt sällsynt. Samma sak åt andra hållet, innan 1980 är det också sällsynt att hitta inspelningar, det var så ovanligt med videobandspelare i hemmen då.

Text: Henrik Emilson. Foto: Nicke Messo

Daniel Johansson

Ålder: 47 år.

Bor: Trollhättan.

Familj: Två barn.

Gör: Arbetar på Handelsanställdas förbund. Lägger på fritiden upp klipp ur svenska tv-historien på Youtube.

Andra intressen: Loppisfantast, samlar bland annat på vinyl- och cd-skivor.

Varför rosa, Rosa Mannen? "Jag råkade hitta roliga rosa kläder från 1970-talet som jag köpte inför en fest. Jag hade sen på mig dem på Eurovision Song Cotest 2000 och fick mycket uppmärksamhet för det, folk tyckte verkligen det var annorlunda. Då kände jag att jag kör på rosa, jag tycker det är roligt att göra något som killar vanligtvis inte gör. Nu är det inte lika strikt längre, jag kan ha blåjeans, men garderoben är ändå 70 procent rosa".