
BULLAR
• 700 g vetemjöl special
• 50 g färsk jäst
• 1 dl strösocker
• 3 dl vatten
• 200 g rumstempererat smör
• 2 ägg (1 ägg för pensling)
• 1 tsk salt
• 1 msk bakpulver
• 2 msk grovt mortlade kardemummakärnor
ROSTAD MANDELMASSA
• 200 g sk.llad och rostad mandel
• 200 g florsocker
• 2–3 msk vatten
SLÖVISPAD GRÄDDE
• 3 dl vispgrädde
• florsocker
GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda alla ingredienser till bullarna i en degberedare.
2. Knåda degen p. l.g hastighet 10 minuter, kolla glutenfönstret (se ovan). Låt degen vila 1 timme.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Forma degen till runda bullar som väger 50–60 g styck. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min.
5. Knäck ett ägg i en skål och blanda med 1 krm salt (enklare att pensla). Pensla bullarna och grädda dem 7 minuter.
6. Rostad mandelmassa: Mixa mandel och socker till en massa i matberedare tills du ser att massan börjar släppa lite av oljan från mandeln. Tillsätt hett vatten i små mängder och mixa igen till en krämig massa.
7. Rulla mandelmassan till en tjock korv. Plasta in och låt stelna i kylen.
8. Vispa grädden tills den får mjuka toppar, alltså så slött du kan. Häll den i en spritspåse.
9. Skär mandelmassan i skivor. Klipp upp trekanter i bullarna och lägg i mandelmassa. Toppa med grädde och sist på med locket. Pudra över lite florsocker och njuut.