Baksidan

Varje månad under 2023 publicerar vi ett bakrecept ur Tina Nordströms "Käka gott månad för månad".

BULLAR

700 g vetemjöl special

50 g färsk jäst

1 dl strösocker

3 dl vatten

200 g rumstempererat smör

2 ägg (1 ägg för pensling)

1 tsk salt

1 msk bakpulver

2 msk grovt mortlade kardemummakärnor

ROSTAD MANDELMASSA

200 g sk.llad och rostad mandel

200 g florsocker

2–3 msk vatten

SLÖVISPAD GRÄDDE

3 dl vispgrädde

florsocker

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda alla ingredienser till bullarna i en degberedare.

2. Knåda degen p. l.g hastighet 10 minuter, kolla glutenfönstret (se ovan). Låt degen vila 1 timme.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Forma degen till runda bullar som väger 50–60 g styck. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min.

5. Knäck ett ägg i en skål och blanda med 1 krm salt (enklare att pensla). Pensla bullarna och grädda dem 7 minuter.

6. Rostad mandelmassa: Mixa mandel och socker till en massa i matberedare tills du ser att massan börjar släppa lite av oljan från mandeln. Tillsätt hett vatten i små mängder och mixa igen till en krämig massa.

7. Rulla mandelmassan till en tjock korv. Plasta in och låt stelna i kylen.

8. Vispa grädden tills den får mjuka toppar, alltså så slött du kan. Häll den i en spritspåse.

9. Skär mandelmassan i skivor. Klipp upp trekanter i bullarna och lägg i mandelmassa. Toppa med grädde och sist på med locket. Pudra över lite florsocker och njuut.

Receptarkiv

Tidningen Kombi februari 2023
Semlor

Tidningen Kombi januari 2023
Brioche