Tillbaka

Älskade äpplen på nytt sätt

Recept
Mos, paj och saft. Visst är det gott – men du kan göra så mycket mer med äpplen. Här bjuder matkreatören Victoria Vesterlund på två rätter ur sin nya bok ”25 underbara äppelrecept”.

Recept och foto: Victoria Vesterlund ur boken 25 underbara äppelrecept (Grenadine Bokförlag).

ÄPPELCOCKTAIL MED AVOKADO & PUMPA

”Den här kombinationen av smaker är lite oväntad, men faktum är att den är ett fint giftermål! Fräschören och krispigheten från äpplena möter mjuk och len avokado och pumpa.”

Receptet räcker till fyra små cocktails som passar som förrätt. Den kan också serveras som ensamrätt, då räcker det till en till två portioner.

INGREDIENSER

  • 300 gram butternutpumpa
  • 3 äpplen, gärna en syrlig sort eller en blandning av söta och syrliga (använd helst krispiga äpplen)
  • 1–1 1/2 avokado
  • 1 msk pressad citron

KRYDDBLANDNING

  • 2 msk cayennepeppar
  • 2 msk kanel
  • 2 tsk kokossocker
  • 2 tsk salt

TOPPING

Victorias specialkryddblandning efter smak

GÖR SÅ HÄR

  1. Börja med att skala och kärna ur butternutpumpan (den ska vägas efter det). Skär den i små kuber och frys in i minst 12 timmar.
  2. Blanda ingredienserna till kryddblandningen. Förvara kryddblandningen i en burk med lock.
  3. Tina butternutpumpatärningarna, gärna i ugnen på 40–60 grader.
  4. Riv äpplena grovt och hacka avokadon. Tillsätt citronsaft och blanda runt försiktigt med en sked.
  5. Strö lite kryddblandning på toppen.

TIPS!

Kryddblandningen är jättegod att strö på äpplen och äta som snacks. Det går även fint att använda den till sallader, sötpotatis/ potatis och i marinad för till exempel tempeh, tofu, svamp tillsammans med lite olja.

En härlig gazpacho gjord på äpplen.

GAZPACHO MED ÄPPLE

4 portioner

”I Las Palmas besökte jag en restaurang som serverade gazpacho med lite frukt som smakbrytning. När jag kom hem var jag tvungen att testa att göra egen gazpacho med äpple.”

Receptet ger cirka en liter soppa. Gazpacho kan serveras som en förrätt i glas eller som en svalkande lunch (ev. ihop med bröd) och räcker då till cirka två portioner.

INGREDIENSER

  • 3 små äpplen eller 2 större, gärna en sort som inte är krispig
  • 4 tomater
  • 1 röd paprika
  • 2 msk pressad citron
  • en näve färska basilikablad
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 1/2 msk lök
  • salt efter smak, ca 1 tsk
  • chili eller cayennepeppar efter smak
  • 1 1/2 msk olivolja, eller efter smak

GÖR SÅ HÄR

  1. Skala gurka och äpple och lägg i mixern tillsammans med alla andra ingredienser utom olivoljan. Var sparsam med saltet och chilin/cayennepepparn till en början och smaka dig fram. Mixa tills det är helt slätt, smaka av saltmängden och hettan.
  2. Häll i olivolja och mixa på låg hastighet så det blandas väl. Ställ soppan i kylskåp minst en timme före servering om du vill att den ska vara kall. Om du tänkt äta den rumstempererad bör du låta den stå åtminstone 10 min innan servering eftersom smakerna då blommar ut ytterligare.
  3. Toppa gärna med ringlad och hackad gurka, paprika, tomat och/eller lök om du vill ha något med lite tuggmotstånd

 

”Äpplen passar ihop med typ allt”

Hallå där Victoria Vesterlund, varför har du skrivit ”25 underbara äppelrecept”?

– För att jag älskar äpplen i alla dess former, speciellt svenska! Jag vill sprida äppelglädje och äppelkreativitet.

I boken skriver du att vi underskattar våra äpplen. Hur då?

– Jag tror mest det har att göra med att vi inte vet vad vi ska göra med äpplena. Folk tänker ofta äppelpaj, äppelmos och juice, och sen tar fantasin slut. I rätt förhållande ihop med andra råvaror passar äpplen faktiskt jättebra ihop med typ allt!

Har du några egna äppelträd?

– Mina föräldrar har Lobo och Ingrid Marie som är väldigt goda. Jag äger inget eget äppelträd, men det behövs faktiskt inte. Jag har lätt att få tag på gratis äpplen genom gamla träd jag hittar i naturen och genom fina människor som har mer äpplen än de kan hantera.

Berätta om en äppelupplevelse du aldrig glömmer.

– När jag var i Prag beställde jag en rawfoodtårta med smak av choklad på en restaurang. Jag visste inte vad den innehöll men det var en av de godaste tårtor jag ätit. Jag smakade noga och kunde känna en kraftig äppeltwist. Jag som aldrig har gillat kombinationen äpple och choklad blev helt förvirrad. Men oj vad gott det var!

Vad ska du äta i kväll?

– I min nya bok har jag ett recept på en äppeltaco. Den är som en tacosallad och är helt magiskt god, så det får nog bli den i kväll!

 

Nyfiken på Victoria Vesterlunds mat?

Gå in på www.rawvegan.se eller följ henne på Instagram och Youtube under namnet "Rawveganse".