Tillbaka

TALLINN – som en julsaga

Resor
Tallinn är en av världens mest stämningsfulla vinterstäder. Här kan man besöka julmarknaden på Rådhustorget, vandra i snöiga medeltida gränder och unna sig suveräna spa-behandlingar och prisvärda gourmetmiddagar.

Visst liknar Tallinn en julsaga på vintern. Här finns norra Europas mest välbevarade medeltida stadskärna, världsarvslistad i sin helhet. Denna del av staden liknar redan på sommaren något ur en barnbok, och när den månghundraåriga bebyggelsen klär om till vinterskrud blir det oerhört stämningsfullt, särskilt när solen gått ner. Då liknar de vindlande gatorna med gammaldags gatlyktor teaterkulisser.

Under ens skor knarrar snön i varje steg. Hustaken lyser vita och överallt skimrar julbelysningen. Tallinns ringmur med sina många torn, den gamla stadsporten Viru och den rysk-ortodoxa Aleksander Nevskij-katedralen är exempel på byggnadsverk som blir särskilt praktfulla vid denna tid på året.

VILKEN GATA MAN än väljer i Tallinns gamla stad kommer man förr eller senare fram till det stora Rådhustorget. Här pågår en av världens äldsta julmarknader under hela december.

Traditionen startade redan 1441 och återstartade 1991, efter sovjettiden. På mitten av torget står en väldig gran och glimmar. Detta är faktiskt ursprungsplatsen för världens första julgran. Det var här idén med det pyntade barrträdet föddes för snart 575 år sedan av ett gille som kallade sig Svarthuvudena. Det sägs att den första dansen kring granen var en ritual utförd av ogifta män för att locka kvinnor till platsen.

Marknadsstånden och träbodarna på torget dignar av lokala delikatesser, som bäverkorv, vildsvinsskinka och blåbärsglögg. Andra saluför konsthantverk, handstöpta ljus, honung, varma ylletröjor, handgjorda dockor, lapptäcken och mycket annat.

För barnen finns karuseller, levande kaniner och lamm. Det ligger till och med en ren i ett bås, en indikation på att självaste tomten är på besök. Snöskulpturer och vanliga snögubbar byggs på flera håll och på vissa klockslag bidrar en julkör till sagostämningen.

Är man ändå här, bör man inte missa att gå in på Rådhusapoteket i ena hörnan av torget. Apoteket öppnade 1422 och är världens äldsta som fortfarande drivs i samma lokal.

Rådhustorget är dock bara ett av många skäl att besöka staden under vintern. Tallinn lever verkligen upp under december och julhelgen, och stämningen dröjer sig kvar under januari och februari. Här kan man ägna dagarna åt att promenera i snöiga medeltida gränder och gå på gemytliga kaféer med insuttna fåtöljer.

Till skillnad från många svenskar vill estländarna inte försvinna in i privatlivet under julen utan sitter gärna på kafé och umgås. Under hela helgerna håller alla ställen öppet och stänger sent, med undantag för själva julafton.

– För mig är julhelgen den bästa tiden på året, säger estländaren Iliste, som sitter på kaféet Must Pudel (”Svarta Pudeln”). Då har jag tid att umgås med alla vänner jag inte sett på ett tag.

Vintern är också den årstid då Tallinns många span känns lite extra mysiga. De flesta bättre hotell i centrala Tallinn har fina spaavdelningar med uppvärmda pooler och mycket prisvärda kvalitetsbehandlingar som verkligen kan få igång livsandarna.

ÖVERLAG BEFINNER SIG Tallinn i en uppåtgående kurva. Numera är staden ett gastronomiskt resmål av rang. De bästa restaurangerna kan mäta sig med de främsta i övriga Europa, och strax därunder finns ett brett toppskikt. Man talar om en ny era för krogscenen i Estland. Det finns ett överflöd av idéer och det tidigare regionala köket har slagit upp dörrarna mot hela världens mat.

Den snabba utvecklingen i Tallinn gör att det finns betydligt mer att upptäcka här jämfört med för bara några år sedan. Ta bara Telliskivi, öster om gamla stan. Nyss var det ett nedlagt industriområde bakom centralstationen. I dag är det en hel stadsdel med kultur, hotell, barer, kaféer, shopping och dussintals spännande restauranger.

Som ingång till Telliskivi ligger marknaden Balti Jaama Turg där delikatesser som hjortkorv, vaktelägg, handgjord choklad och smaksatt honung säljs till priser som knappt når hälften av de svenska.

I Telliskivi hittar man också Fotografiska, som är samma toppklassmuseum i Tallinn som i Stockholm och New York. Museets restaurang på taket har fin utsikt och hållbar zero-waste-filosofi av profilkocken Peeter Pihel. Något kvarter bort finns rymliga bokhandeln, vinbutiken och designaffären Literaat, som även har en gedigen restaurang mellan bokhyllorna.

TELLISKIVI ÄR DOCK inte ensamt exempel på Tallinns utveckling. Den märker man av i alla väderstreck. Öster om gamla stan finns på promenadavstånd de påkostat nyrenoverade Rotermannkvarteren med ett brett utbud av shopping. Norr om gamla stan finner man den gamla ubåtsbasen Noblessner där ännu en ny stadsdel vuxit fram. Här finns yachthamn, restauranger, bryggeri, konstcentret Kai Art och VRupplevelsen Proto.

I Noblessner ligger också Tallinns mest hyllade restaurang just nu: 180°, där den tyske kocken Matthias Diether huserar. Innan han öppnade krog i Tallinn hade han aldrig varit i staden. Nu har 180° fått två av Tallinns tre första Michelinstjärnor.

Vinterstaden Tallinn har aldrig varit mer spännande.

Text och foto: Anders Pihl

Tallinn

• Tallinn är Estlands huvudstad och har cirka 430 000 invånare.

• Staden grundades på 1200-talet av den danske kungen Valdemar Sejr.

• Den medeltida stadskärnan sattes 1997 upp på Unescos världsarvslista.

• Mer info: www.visitestonia.com

Missa inte:

Julmarknaden (Tallinna Jöuluturg)

Brukar anses som en av Europas absolut bästa julmarknader. Varar från 1 december till 7 januari.

Kohtuotsa utsiktsplats

Tallinns bästa utsiktsplats är ett måste, även på vintern. Från berget där delar av den ursprungliga borgen finns kvar kan man stå och blicka ut över alla snöklädda tak i gamla stan.

Skridskobanan i gamla stan

Under hela vintern kan man åka skridskor på en vacker bana för allmänheten nära Nikolaikyrkan.Skridskor går att hyra.