Hälsosam start på det nya året
Bakad sötpotatis med aubergineröra
4 portioner
Ingredienser
• 3–4 sötpotatisar
• 3 msk olivolja
• 2 auberginer
• 1 vitlöksklyfta
• 2 msk färskpressad citronjuice
• 0,5 dl olivolja
• 1 msk ljus tahini
• 0,5 tsk salt
• 2 krm peppar
• Färsk mynta och granatäppelkärnor till garnering
Gör så här
Aubergineröra (börja med den)
1. Dela auberginerna på längden och lägg på en ugnsplåt.
2. Tillaga mitt i ugnen cirka 30 minuter i 200 grader tills auberginen är mjuk och gyllene.
3. Låt svalna. Gröp ur köttet med en sked.
4. Skala och grovhacka vitlöken.
5. Mixa aubergineköttet med vitlök, olivolja, citronjuice, tahini, salt och peppar med stavmixer eller i matberedare. Du kan också mixa i lite färsk mynta om du vill.
6. Smaka av med salt och peppar.
Tips!
Aubergineröran är god att servera som tillbehör till andra måltider eller som pålägg på bröd.
Sötpotatis
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela sötpotatisarna på längden och lägg dem med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
3. Pensla med olivolja.
4. Baka i ugnen i 30–40 minuter tills sötpotatisarna mjuknat. Vänd dem när det är cirka 15 minuter kvar och pensla med olivolja.
5. Toppa sötpotatishalvorna med röran, strö på granatäppelkärnor och färska myntablad.
Hirsbiffar med picklad rödlök
Ingredienser
• 2,5 dl okokt hirs (300 gram kokt)
• 1 gul lök
• 1 vitlöksklyfta
• 0,5 dl potatismjöl
• 1 msk malen psylliumhusk (konsistensgivare som ersätter gluten, finns t.ex. på Ica)
• 1 msk basilika
• 1 tsk örtsalt
• 0,5 tsk svartpeppar
• 80 gram neutral kokosolja att steka i
Gör så här
1. Koka hirsen efter anvisningarna på förpackningen
2. Skala och hacka lök och vitlök.
3. Blanda alla ingredienserna och mosa ihop med händerna.
4. Forma till lagom stora biffar och stek dem i rikligt med kokosolja.
5. Servera med picklad rödlök och till exempel grönkål, butternutpumpa och grön ärthummus.
Snabbpicklad rödlök
1 burk
Ingredienser
• 3 rödlökar
• 2 dl vatten
• 2 dl äppelcidervinäger
• 0,5 tsk salt
Gör så här
1. Skala rödlöken och skär i skivor.
2. Mät upp och blanda de övriga ingredienserna i en burk med lock och häll ner löken. Vätskan ska täcka löken.
3. Låt dra minst 30 minuter innan servering.
”Förändring kan ta tid – och det är okej”
Hallå där Madelene Lennartsson, varför har du skrivit ”Hälsomat”?
– Jag vill inspirera fler att äta mer växtbaserad mat lagad från grunden, med näring och innehåll som gör gott i kroppen.
Hur väcktes ditt intresse för mat?
– När jag var ung var mitt fokus mer på mat som hamburgare och pizza och jag åt godis i stort sett varje dag. Som 18-åring fick jag en autoimmun tarmsjukdom, ulcerös kolit. Jag började äta mediciner, och experimenterade med en mjölkfri och glutenfri kost i flera år. 13 år efter diagnosen lade jag om min kost helt. Det resulterade i helt nya värderingar kring mat, att maten kunde läka – och jag har inte behövt äta några mediciner sedan dess. I samband med det fick intresset för mat en skjuts och jag började inspirera med recept i sociala medier.
Många vill äta lite nyttigare, men är kanske inte beredda att lägga om sin kost helt. Har du något tips till dem?
– Istället för att lägga om eller ta bort saker från sin kost kan man lägga till. Exempelvis mer grönsaker till en måltid, eller göra en smoothie till sitt dagliga mellanmål.
– Läs innehållsförteckningarna och välj att laga vissa måltider i veckan från grunden. Förändring kan ta tid – och det är helt okej om det gör det.
Vad ska du äta i kväll?
– Det blir en växtbaserad böngryta med massor av härliga färgglada tillbehör. Ett måste till alla mina måltider är surkål eller kimchi, det kan jag inte leva utan!