Kärlekssmaker
Laxpudding
Laxrätter i alla dess former hör sommaren till. Efter midsommar och födelsedagsfirande tar vi ofta tillvara resterna genom att laga laxpudding. Det går bra att använda rimmad, gravad eller varmrökt lax. Om du har färsk lax över, rimma den först innan du gör laxpuddingen.
Ingredienser
4–6 portioner
• 800 g rimmad, gravad eller varmrökt lax, skivad
• 2 gula lökar, fint hackade
• 4 dl vispgrädde
• 4 ägg
• 1 dl finhackad dill
• 1,2 kg kokt kall potatis, skivad
• smör att steka i + till formen
• salt och nymalen vitpeppar
Till servering
Ärtor
skirat smör
citron
grönsallad
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Fräs löken i smör tills den är mjuk.
3. Vispa ihop grädde, ägg, dill, vitpeppar och salt (men var försiktig med saltet, eftersom laxen är salt).
4. Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lax och lök, första och sista lagret ska vara potatis.
5. Häll över äggblandningen.
6. Grädda i mitten av ugnen cirka 1 timme tills laxpuddingen bubblar och har fått fin färg.
7. Servera med kokta ärtor, skirat smör, citron och sallad.
Frittata
Frittata passar både barnens smaklökar och en studerandes plånbok, och är ett bra sätt att ta tillvara överblivna grönsaker och kokt potatis. Variera grönsakerna efter vad du har hemma, efter säsong och efter smak.
Ingredienser
6 portioner
• 200 g champinjoner, skurna i kvartar
• 1 gul lök, fint hackad
• 8 ägg
• 1 dl mjölk
• 100 g finriven parmesanost eller annan smakrik ost
• 1 paprika (valfri sort och färg), fint hackad
• 1 tsk torkad timjan
• 4 kalla kokta potatisar
• 10 svarta oliver, urkärnade
• olivolja att steka i
• salt och nymalen svartpeppar
Till servering
grönsallad
Gör så här
1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Fräs champinjoner och lök i olivolja i en ugnssäker stekpanna.
3. Knäck äggen i en skål. Blanda med mjölk, parmesanost, paprika, timjan, salt och peppar.
4. Bryt sönder potatisen i mindre bitar och blanda ner dem i äggblandningen.
5. Häll smeten i stekpannan. Peta ner oliverna i smeten.
6. När smeten börjar sätta sig i kanterna, ställ in stekpannan i ugnen.
7. Grädda i 15–20 minuter tills smeten stannat och frittatan fått fin färg. Servera med en grönsallad till.
FÖRFATTARE: SOFIA WOOD OCH INGALILL HÄGGLUND FOTO: MIRA WICKMAN FÖRLAG:NORSTEDTS