Tillbaka

Mocktails och några svaga cocktails

Recept
Här kommer recept på två magiska mocktails ur boken "Mocktails och några svaga cocktails".


Illustration: Claudia Frittitta

De flesta Bloody Marys är så fulla med smak att man knappt märker vodkans närvaro – eller frånvaro. Det här receptets hopmixade örter, sellerisalt, pickle juice, cayennepeppar, Tabasco och garnityr räcker mer än nog för att väcka liv i dig vid brunchdags, vare sig du behöver en återställare eller bara en het kick.

NYKTER MARY

1 glas

Ingredienser
2,5 dl kyld tomatjuice
1 stor kvist persilja
1 stor kvist koriander
1 tsk salt
½ tsk sellerisalt, plus extra till kryddning
en nypa cayennepeppar
1 citronklyfta, plus 3 tsk färskpressad citronjuice
isbitar
4,5 cl pickle juice (juice från inlagd saltgurka)
Worcestershiresås, efter behag
Tabasco, efter behag
selleristjälk, till garnering
grön oliv, syltlök och cornichon på en cocktailpinne, till garnering

Häll tomatjuice, persilja och koriander i en mixer och mixa tills örterna är finfördelade och allt är väl blandat.

Blanda salterna med cayennepeppar i en skål. Gnid citronklyftan runt kanten på ett highballglas och droppa glasets kant i saltblandningen.

Fyll glaset med is och tillsätt pickle juice, citronjuice och örtblandning. Tillsätt sellerisalt, nymald svartpeppar, Worcestershiresås och Tabasco efter behag och rör om.

Garnera med en selleristjälk och cocktailpinnen med grönsaker på.


Illustration: Claudia Frittitta

I vår variant av en Old fashioned kör vi med ett nytt trick: kornte. Precis som Whiskte sour använder vi oss här av te för att härma spritens komplexa smaker. Smakar det likadant som bourbon? Nej. Blir det en kanongod drink? Ja. Och om du redan har bryggt Assamte till en Whiskte sour går det bra att använda resten av teet här istället för kornte.

NEW FASHIONED

1 glas

1 tepåse kornte
1 sockerbit
3 stänk alkoholfri bitter
isbitar
apelsintwist, till garnering
Maraschino-körsbär på en
cocktailpinne, till garnering

Fyll en behållare med 1 liter vatten. Tillsätt tepåsen, täck över och ställ i kylen i 2 timmar. Ta sedan upp tepåsen och kasta den.

Lägg sockerbiten i botten på ett tumblerglas, tillsätt bitters och muddla. Tillsätt 8 cl av kornteet och några isbitar. Rör om tills vätskan är kyld och garnera med apelsintwist och körsbär.

Resten av kornteet håller sig i upp till 4 dagar i en lufttät behållare i kylen.

Recept ur boken Mocktails och några svaga cocktails med text av Elouise Anders och illustrationer av Claudia Frittitta.
Förlag: Tukan Förlag