Skål och välkommen!
Recept och foto: Lena Djuphammar ur boken Snittar & Bubbel, Ordalaget Bokförlag.
Ugnsrostade bresaolakorgar
”Frasiga korgar av bresaola, parmaskinka eller annan lufttorkad favorit, kan göras i förväg och fyllas precis innan servering. Använd ugnsfasta formar, till exempel små bakformar, espressokoppar eller liknande.”
15 stycken
INGREDIENSER
• 15 skivor breasola
• 8 soltorkade tomater
• 1 ask Président Rondelé eller annan färskost (ca 125 g)
• Färsk basilika
• Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg skinkskivorna i ugnsfasta formar med platt botten och kläm till så botten blir stadig.
3. Grädda korgarna i 10 minuter.
4. Strimla de soltorkade tomaterna.
5. Fyll korgarna med färskost, soltorkade tomater och garnera med basilikablad. Riv över lite svartpeppar.
Löjromstoppade minipizzor
10 stycken
INGREDIENSER
• 1 rulle färdig pizzadeg
• Olivolja
• 1 liten rödlök
• 1 dl crème fraiche
• 80 g löjrom eller annan rom
• Grönkålschips till garnering
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Stansa ut rundlar i pizzadegen med hjälp av ett snapsglas eller ett litet pepparkaksmått.
3. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt. Pensla dem med olivolja.
4. Grädda pizzorna 10 minuter eller tills de börjar få gyllengula kanter.
5. Hacka rödlöken fint.
6. Toppa minipizzorna med crème fraiche, rödlök, rom och ett frasigt grönkålschips.
Frasig Västerbottensnitt
”Enkla och frasiga ostsnittar. Västerbottensosten går att byta mot gruyère eller en smakrik prästost.”
12 stycken
INGREDIENSER
• 3 smördegsplattor
• 1 dl smetana
• 50 g västerbottensost
• Rom
• Dill
Gör så här
1. Sätt ugnen på 220 grader.
2.Låt den frysta smördegen tina en kort stund. Skär smördegsplattorna diagonalt till fyra trianglar per platta och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Bred på lite smetana (spara lite till topping).
4. Riv osten och strö den över snittarna.
5. Grädda 8 minuter eller tills de fått fin färg.
6. Låt snittarna svalna och toppa med rom, smetana och dill.
Grönkålschips
INGREDIENSER
• 200 g grönkål
• 1 msk olivolja
• Flingsalt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Skölj kålen och klappa den torr med en kökshandduk.
3. Repa kålen och massera in olivolja och bara lite salt. Detta är viktigt då de lätt kan bli för salta.
4. Sprid ut kålen på ett bakplåtspapper. Se till att de inte ligger på varandra.
5. Grädda ungefär 1 timme eller tills de börjar bli frasiga. Släpp ut ånga ur ugnen några gånger under tillagningstiden.
”Ha fryst smördeg hemma”
Hallå där Lena Djuphammar, varför har du skrivit ”Snittar och bubbel”?
– Jag kände att jag saknade en samling av idéer på enkla tilltugg. Det är trevligt att bjuda på men fantasin kan tryta då jag väl står där och ska bjuda på något.
Ditt bästa snitt-tips om man får oväntat besök och det är kort om tid?
– Ha fryst smördeg hemma, snitta och grädda. Toppa sedan med rom, dill och crème fraiche. Eller bara hyvla över smakrik ost, snitta som stänger och grädda.
Har du något favoritbubbel?
– Jag tycker om de friska, torraste mousserande vinerna. Och de prisvärda! En cava eller prosecco extra brut. Men naturligtvis är ett glas champagne – lyxigt och ljuvligt gott!
Hur kommer du själv att fira nyår?
– Det blir med familj och vänner i fjällen.
Till sist, vad ska du äta i kväll?
– Just nu är jag i Spanien och i kväll ska vi grilla bläckfisk. Till fördrinken blir det enkla små spett med melon och serranoskinka