Tillbaka

Världen är liten

Kulturkoll
De föredrar en värld i skala i 1:12 och ägnar sig med stort tålamod och fingerfärdighet åt att skapa den. De kallar sig miniatyrister och Ewa Elfner är en av dem.

En semla, en toaborste, en yogamatta och en använd kondom – i Ewa Elfners shop hittar du allt, i skala 1:12. Det är ett mecka för miniatyrister som är på jakt efter en soffa, en lampa eller ett par löständer att placera i de minivärldar de skapar. I Ewas butik finns även byggmaterial av olika träslag – mahogny, lind, furu och valnöt – lim och färg. Det är som på Bauhaus, fast mindre. Att bygga miniatyrer är en växande hobby i Sverige, det märks inte minst på de mässor som Miniatyrsällskapet anordnar två gånger om året. Ewa förklarar att det finns två olika slags miniatyrister.

– En del vill köpa färdiga saker och fokuserar på att inreda. De köper skrivbord, stolar, ja till och med färdigdukade bord. De gillar att möblera och göra i ordning. Den andra kategorin gillar att bygga och skapa, antingen genom att köpa byggsatser eller göra allting helt från scratch.
Ewa tillhör det senare släktet och pekar på parkettgolvet i den minipub hon byggt. Det är gjort av träpinnarna du får på McDondald’s till kaffet som hon sedan målat så de fått rätt patina. Just nu jobbar hon på en tegelvägg där stenarna är gjorda av äggkartonger. Hon har klippt ut rektangulära bitar och limmat fast dem sten för sten på en skiva för att sedan måla dem i rätt kulör. Givetvis kommer hon även att måla murbruket mellan stenarna, det med en mycket fin pensel.

 

EWA BÖRJADE MED miniatyrer när hon bodde i England på 1990-talet, där det är en mycket utbredd hobby.
– Jag jobbade på ett svenskt företag med många svenska kunder och hade många svenska vänner. För att bli bättre på engelska tänkte jag att jag behövde en hobby. När jag tittade i en kurskatalog var det en kurs som stod ut, hur man skulle bygga en viktoriansk kamin till ett dockskåp. Jag som alltid varit en pysselmänniska tänkte att det här är perfekt. Det lär ju inte vara en enda svensk människa där
 Hon hade rätt på båda punkter: inga andra svenskar och hobbyn passade den fingerfärdiga och kreativa Ewa perfekt. På kursen fick hon lära sig att göra kaminen av återvunnet material, det visade sig att en läppstiftsbehållare fungerade utmärkt efter lite modifiering. På vägen tillbaka med tåget köpte hon en tidning om miniatyrer – i England finns det flera stycken – och såg att det fanns en minityrklubb i hennes hemby.
– Vi träffades på en pub första onsdagen i månaden och pysslade.

 

DET ÄR ALLTSÅ inte så konstigt att Ewa efter att hon flyttade hem till Sverige 2006 skapade ett så kallat tittskåp i tre våningar med brittiska influenser. I botten ligger just en pub, den med parkettgolvet, en våning upp ett kök och högst upp ett typiskt engelskt vardagsrum.
– Komplett med heltäckningsmatta, men utan soffbord eller tavlor på väggarna, det ska vara noll mysfaktor, skrattar Ewa. Det var också när hon flyttade hem som hon startade webbshopen på uppmaning av sin guddotter. Nu är två av sovrummen i lägenheten i Sundbyberg omgjorda till lager och packningsavdelning. Hit kan även besökare komma på avtalad tid för att botanisera bland de runt 4 000 artiklarna. Ewa köper in från en handfull utländska leverantörer, samt ett antal svenska hantverkare.
– Jag har en jätteduktig tjej i Norrland som har specialiserat sig på att göra mini-mat i lera. Hon är Sveriges bästa, skulle jag säga. Jag har också en kille som gör stolar. Alla finns i verklig förlaga, från Carl Larssonstolar till fåtöljer av Bruno Mattsson. De kommer i laserutskurna byggsatser som du sätter ihop själv. Som Ikea, säger Ewa. Själv jobbar hon vidare med höstens och vinterns sitta-inomhus-projekt, det hon ska ha alla tegelstenar till. Det ska bli ett fyravåningshus med butiker.
– Längst ner ska det vara ett bageri, där är faktiskt alla möbler och brödhyllor klara. Ovanpå det ska det ligga en hatt- och handskaffär. Handskarna klipper jag ur en riktig handske med tunt skinn. På tredje våningen blir det en leksaksaffär och högst upp i huset ska det ligga en redovisningsbyrå.
– Det måste man ju ha i en affärsbyggnad och det är en kopia av min redovisningsbyrå jag hade i 13 år i England.

MEN FÖRST SKA hon få till tegelväggen. Man får inte ha bråttom när man är miniatyrist och man måste vara tålmodig. Hur lång tid tar det egentligen att göra en miniatyrvärld? Säg så här, Ewas bror driver en skivbutik i Hornstull i Stockholm. Ewa gjorde en kopia av butiken komplett med alla LP-skivor som hon skrev ut omslagen till på sin färgskrivare. Hon klippte och vek omslagen och stoppade dem i de klassiska drickabackarna skivsamlare använder. Det tog tre år att bygga. Hon lämnade över butiken till sin bror på hans födelsedag insvept i en handduk.

– Han trodde det var ett akvarium eller en kaninbur, men när han fick se att det var hans butik kunde han inte prata på en kvart. Till slut säger en av hans anställda: ”Men vafan, det är ju lika stökigt i skåpet som i verkligheten”. UTÖVER DEN använda kondomen i sin förpackning märkt ”Used condom”, som kan platsa i ett minisovrum eller en parkmiljö, vad är det minsta Ewa har i sin butik? Det måste vara en bil. Alltså en bil ur en godispåse med Ahlgrens bilar. En rosa.