Vegansk hemkunskap
Smashburgare
4 portioner
30 minuter
Ingredienser
500 g formbar vegofärs, fryst
½ dl rapsolja
1 ½ msk japansk soja
1 ½ msk mörk grönsaksfond
2 msk ketchup amerikansk gul senap
8 skivor vegansk cheddar svartpeppar rapsolja, till stekning
Till servering
4 veganska hamburgerbröd
1 silverlök amerikansk gul senap
16 skivor inlagd gurka
1 dl majonnäs
1. Börja med att tina färsen om den är fryst, 30 minuter på ett fat i rumstemperatur brukar räcka.
2. Blanda rapsolja, soja, grönsaksfond, ketchup och rikligt med svartpeppar tillsammans med färsen i en bunke. Forma färsen till åtta små eller fyra större runda bollar, beroende på om du vill göra dubbla eller enkla burgare. Jag rekommenderar två mindre dubbla, för då får du mer ost och mer stekyta!
3. Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna och lägg i 2–4 bollar i taget beroende på hur stor stekpanna du har. Smasha genast bollarna med en bred stekspade eller botten på en liten kastrull så att de blir platta. Ett tips är att ha ett lager bakplåtspapper mellan biffen och det du smashar med så att det inte fastnar.
4. Stek på ena sidan tills du ser att färsen stelnat och undersidan fått fin stekyta. Det går ganska fort då biffen är tunn. Ringla lite senap över ovansidan så att den steks in när du sedan vänder biffen.
5. Vänd biffen och lägg genast på en ostskiva på den stekta ovansidan. Häll ner 1–2 msk vatten i stekpannan och lägg på ett lock. Låt ånga i 30–40 sekunder så att osten smälter jämnt. Vid det laget borde också undersidan på biffen ha fått stekyta och biffen vara klar. Stapla dem två och två och upprepa tills alla biffar är klara.
6. Rosta bröden i en stekpanna. Skala och skiva silverlöken tunt. Bygg burgarna med senap, inlagd gurka och skivad silverlök i botten. Lägg på två smashburgare, bred majonnäs på lockets undersida och lägg på det. Ät genast!
Majonnäs
6 msk kikärtsspad
ca 5 dl rapsolja
2–3 tsk dijonsenap
1 ½–2 msk färskpressad citronsaft eller
vitvinsvinäger
salt och vitpeppar
1. Blanda kikärtsspad tillsammans med cirka 3 ¾ dl olja, dijonsenap och citron eller vinäger i en hög mixerbunke. Om du gör aioli lägger du i skalade vitlöksklyftor också.
2. Sätt en stavmixer i bunken kör på maxfart. Dra sakta upp stavmixern, samtidigt som du roterar den lite, från botten till toppen på cirka 10 sekunder. Du kommer att se hur såsen binder sig direkt.
3. Om såsen inte är tillräckligt tjock, fortsätt hälla i en matsked olja i taget och mixa så länge såsen är vit och jämn och har börjat tjockna. Tillsätt inte för mycket på en gång bara, för då kan den övermättas. När majonnäsen är tjock och fastnar på stavmixern utan att rinna av snabbt är den klar.
4. Smaka av med salt och mixa eventuellt ner mer olja om det behövs efter saltet.
Cevapi med ajvar och pitabröd
4 portioner
30 minuter
Ingredienser
400 g formbar vegofärs, fryst
1 gul lök 3 vitlöksklyftor
1 ½ msk paprikapulver
½ msk kinesisk soja
½ msk japansk soja
salt och svartpeppar
rapsolja, till stekning
Till servering
gul lök
tomat
sallad
pitabröd
Ajvar
Vitlökssås
1. Börja med att tina färsen genom att låta den ligga framme på en tallrik i rumstemperatur i 30 minuter innan den ska användas.
2. Skala och riv löken grovt på ett rivjärn. Pressa ut vätskan ur lökmassan. Skala och finhacka vitlöken.
3. Blanda alla ingredienser till färsen i en bunke, gärna med händerna eller med en träslev. Smaka av med peppar, paprikapulver och salt tills du tycker att det smakar gott.
4. Forma färsen till små korvar eller järpar, 4–5 cm långa och 1 ½–2 cm tjocka. De ska vara lite grövre än en tumme. Stek dem sedan antingen i rapsolja i en stekpanna på medelvärme tills de är fasta och har fått fin stekyta, eller ugnsgrilla dem. Sätt då ugnen på 250 grader grilleffekt. Lägg biffarna på en plåt med bakplåtspapper och grilla dem högt upp i ugnen i 2–3 minuter. Vänd dem och grilla i ytterligare någon minut på andra sidan.
5. Gör i ordning tillbehören. Skala och skiva löken tunt. Skiva tomaten och strimla salladen. Värm eller grilla pitabröden lätt om du vill.
6. Servera cevapin i pitabröd med rikligt med gul lök, tomat, sallad, ajvar och vitlökssås!
Ajvar
1 aubergine
3 röda paprikor
1–3 röda chilifrukter, beroende på önskad styrka
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 ½ msk vitvinsvinäger
salt
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär auberginen och paprikorna i halvor. Kärna ur paprikorna. Skär chilin i halvor och behåll kärnorna om du vill ha en hetare röra, ta annars bort dem. Massera in lite salt och ½ dl olivolja i grönsakerna och kör dem mitt i ugnen i 20–30 minuter, tills de fått fin färg och mjuknat.
2. Skala vitlöken och mixa den tillsammans med de ugnsrostade grönsakerna, ½ dl olivolja och vinäger till en kräm. Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger.
Vitlökssås
2 vitlöksklyftor
2 dl vegansk matlagningsyoghurt
1 msk olivolja
1–2 tsk färskpressad citronsaft
salt och svartpeppar
Skala och finhacka vitlöken. Blanda allt i en skål och smaka av. Låt stå och dra i kylskåp i 20 minuter före servering.
Recept ur boken Jävligt god vegomat! av Gustav Johansson.
Förlag: Bonnier