Tillbaka

Vardagsmat med det lilla extra

Recept
Måste vardagsmaten vara så … vardaglig? Nej, svarar matbloggaren och kokboksförfattaren Catarina König och bjuder på två recept ur sin nya bok ”Vardag med guldkant”.

Smörstekt lax med madeirasås och syrlig sallad 

4 portioner

Ingredienser

• 800 g små fasta potatisar

• 50 g smör

• salt

• 4 bitar laxfilé, à 150 g, (med skinn)

• olivolja, till laxen och att steka i

Madeirasås

• 1 bananschalottenlök

• 2 msk smör

• 2 dl torrt vitt vin

• 1 fiskbuljongtärning

• 3 dl vispgrädde

• salt

• nymalen svartpeppar

• 1,5 msk madeira

Tomat- och gurksallad

• 0,5 gurka

• 8–10 romanticatomater

• 0,5 citron eller lime, pressad

• 2 msk finhackad dill

• salt

Topping

• dill eller körvel

Gör så här

1. Koka potatisen med skalet på. Blanda den med smör och salta lätt.

2. Behåll skinnet på laxbitarna, gnid in dem runt om med olivolja och salta lätt.

3. Hetta upp en stekpanna med olivolja, stek laxen med skinnsidan neråt på medelhög värme. Vänd laxen efter 4–5 minuter, så att den får fin färg runt om.

4. Skala och finhacka bananschalottenlöken och bryn den i en stekpanna med smör på medelhög värme.

5. Tillsätt vinet och låt bubbla upp ordentligt. Låt koka ihop i någon minut. Tillsätt buljongtärningen.

6. Tillsätt vispgrädden och låt koka ihop till en krämig sås. Smaka av med salt, svartpeppar och madeira.

7. Hyvla gurkan och halvera tomaterna. Lägg dem i en skål och pressa över citron eller lime. Tillsätt dill och salta lätt. Låt dra en stund.

Servering

Servera den nystekta laxen, utan skinn, med smörslungad potatis, madeirasås och syrlig sallad. Garnera med dill eller körvel.

 

Köttbullar med asiatisk twist.

 

Asiatiska köttbullar i röd curry med ris

4 portioner 

Ingredienser

Köttbullar

• 0,5 gul lök

• 1 ägg

• 0,5 msk riven färsk ingefära

• 0,5 msk fisksås

• 0,5 tsk salt

• nymalen svartpeppar

• 500 g blandfärs

• smör, att steka i

Curry

• 1 förpackning kokosgrädde, 500 ml

• 2–4 msk röd currypasta (beroende på styrka)

• 1 msk koncentrerad kycklingfond

• 0,5 citrongräs

• 3 msk vatten

• 1 msk vetemjöl

• salt

Tillbehör

basmatiris (4 portioner)

Topping

• hackade salta cashewnötter

• koriander

• limeklyftor

Gör så här

1. Skala och riv löken. Blanda ihop med ägg, ingefära, fisksås, salt och svartpeppar i en bunke.

2. Tillsätt blandfärsen och rör ihop till en fin och jämn färs.

3. Forma färsen till runda bollar och lägg på ett fat. (Det blir 25–28 köttbullar.)

4. Stek köttbullarna i en stekpanna med en klick smör i 3–4 minuter på medelhög värme.

5. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.

Curry 

1. Hetta upp kokosgrädde, currypasta och kycklingfond i en kastrull.

2. Halvera citrongräset, banka det med baksidan av kniven så det krossas. Lägg citrongräset i såsen och låt puttra med i curryn i 4–5 minuter.

3. Blanda ihop vatten och vetemjöl till en slät redning.

4. Ta upp citrongräset ur curryn. Häll i redningen, rör om och låt koka tills såsen tjocknar. Smaka av med salt.

5. Lägg i köttbullarna i curryn. Låt puttra med en stund så att köttbullarna blir genomkokta

Servering

Servera dessa asiatiska köttbullar i den magiskt goda curryn till riset. Toppa med cashewnötter, koriander och limeklyftor.

 

”Tänd ljus och drick vatten ur vinglas”

Hallå där Catarina König, varför har du skrivit ”Vardag med guldkant”?

– För att jag vet att många där hemma har idétorka när det kommer till just middagar mitt i veckan. Jag ville skapa en kokbok med härliga recept som inte är krångliga, kräver få ingredienser och går lätt att smälla ihop en vardag men ändå har guldkant.

Vilket är ditt bästa tips för att snabbt och enkelt få guldkant på en middag mitt i veckan?

– Laga något recept ur boken, duka fint även om det bara är vardag, tänd ljus – det känns verkligen lyxigt – och drick bordsvattnet ur vinglas. Det är guldkant för mig.

Låt oss tala om guldkant med extra allt – berätta om den lyxigaste måltid du upplevt.

– Det var en råbiff gjord på wagyu, exklusivt japanskt nötkött, som låg på ett smörstekt bröd toppad av riktig störkaviar. Svart störkaviar och wagyu måste ju ändå vara bland det lyxigaste. Så gott!

Vilka ingredienser har du alltid hemma?

– Smör, ägg, grädde, citron, vitlök och färska örter.

Vilket köksredskap kan du inte leva utan?

– En riktigt vass kniv. Det är mycket roligare att laga mat med en vass kniv. Det gör matlagningen enklare och ger så klart snygga snitt i råvarorna.

Vad ska du äta i kväll?

– I kväll blir det pasta arrabiata. Pasta med het tomatsås som jag tänkte toppa med mozzarellakräm och färsk basilika. Enkel lyx, där kan man snacka guldkant.

 

RECEPT OCH MATFOTO: CATARINA KÖNIG UR BOKEN ”VARDAG MED GULDKANT". BOKFÖRLAG: THE BOOK AFFAIR